Etymologisch woordenboek van het Nederlands F-Ka

Etymologisch woordenboek van het Nederlands F-Ka
Dit artikel is momenteel niet beschikbaar!
€ 71,99
Niet leverbaar

Wil je weten of dit product in onze winkel op voorraad is? Bel ons op: 0523 - 26 13 92 of kom langs!

  • 9789053567463
  • 15 november 2005
Het standaardwerk voor de Nederlandse etymologie (deel II van 4) In het nieuwe Etymologisch...meer
Productinformatie "Etymologisch woordenboek van het Nederlands F-Ka"
Het standaardwerk voor de Nederlandse etymologie (deel II van 4)

In het nieuwe Etymologisch woordenboek van het Nederlands wordt de oorsprong en ontwikkeling van meer dan 14.000 Nederlandse woorden en hun betekenis herleid. Gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en speciaal voor deze uitgave verricht onderzoek zal dit Etymologisch woordenboek het nieuwe standaardwerk voor de Nederlandse etymologie worden. Voor het eerst wordt in het Etymologisch woordenboek het Belgisch Nederlands systematisch in de beschrijvingen betrokken. In november 2005 is het eerste deel (A ? E) verschenen. De gehele serie omvat vier delen, waarbij het vierde deel vermoedelijk november 2009 zal verschijnen. Naast deze gebonden uitgave wordt een website met geavanceerde zoekmogelijkheden ontwikkeld ? www.etymologie.nl ? waarop telkens de meest actuele beschrijvingen zullen worden gepubliceerd.

Substraattheorie
Uitgaande van nieuwe wetenschappelijke inzichten, gebaseerd op de substraattheorie, zijn vele lemmata aan een kritische herbestudering onderworpen. Vele woorden die voorheen als Indo-Europese erfwoorden werden beschouwd, bleken volgens nieuw onderzoek substraatwoorden te zijn. In geen enkel ander etymologisch woordenboek ? ook niet de meest recente uitgaven in het Duits, Engels of Scandinavisch ? zijn toepassingen van de substraattheorie aan te treffen. Het Etymologisch woordenboek van het Nederlands is daarom ook buiten het Nederlandse taalgebied vernieuwend!

Bronnenonderzoek voor oude dateringen
Een ander uniek kenmerk van het Etymologisch woordenboek van het Nederlands is het systematisch bronnenonderzoek naar oude dateringen van woorden en de ontwikkeling van woordbetekenissen. Vooral dit laatste aspect krijgt bijzondere aandacht in het woordenboek: waar de betekenisontwikkeling in het Nederlands afwijkt van die in verwante talen geeft het Etymologisch woordenboek aan welke culturele, historische en taalkundige veranderingen hierop van invloed zijn geweest. Alle dateringen van zowel de woorden als de ontwikkeling van woordbetekenissen zijn voorzien van controleerbare bronaanduidingen.
Druk: 1
Taal: Nederlands
Bindwijze: Hardback
Pagina's: 659
Uitgever: Amsterdam University Press
Verdere links naar "Etymologisch woordenboek van het Nederlands F-Ka"
Lees, schrijf en bespreek beoordelingen...meer
Klantbeoordelingen voor "Etymologisch woordenboek van het Nederlands F-Ka"
Beoordeling schrijven
Beoordelingen worden na controle vrijgegeven.
Gelieve de tekenreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Laatst bekeken