Inleiding tot de milieueconomie

Inleiding tot de milieueconomie
€ 46,40
Niet leverbaar

Wil je weten of dit product in onze winkel op voorraad is? Bel ons op: 0523 - 26 13 92 of kom langs!

  • 9789033489808
  • 2 oktober 2012
Milieueconomie houdt zich bezig met de vervuilingsproblematiek of, meer algemeen, met voor het...meer
Productinformatie "Inleiding tot de milieueconomie"
Milieueconomie houdt zich bezig met de vervuilingsproblematiek of, meer algemeen, met voor het milieu hinderlijke activiteiten in de economie. Dit kan gaan van roken in publieke plaatsen of het lawaai van een motorfiets tot meer globale vraagstukken zoals de vervuiling van de zee of de opwarming van de atmosfeer. Het handboek richt zich tot een publiek met een tweevoudige interesse: aan de ene kant het meewerken aan de beleidsvorming rond milieuproblemen en aan de andere kant het managementaspect waarbij wordt nagegaan hoe bedrijven het best omgaan met het opgelegde milieubeleid.

Vertrekkend vanuit deze dubbele interesse en uitgaand van een heterogene voorkennis economie, wiskunde en milieuwetenschap is er voor gekozen om de tekst op te hangen aan drie eenvoudige economische modellen. Het eerste model is het vraag-en-aanbod model met perfecte concurrentie. Dit model wordt gebruikt om de werking van de markteconomie uit te leggen en hoe de markteconomie reageert op beleidsprikkels. Het tweede model is het model voor de keuze van de milieukwaliteit. Het model laat toe om de baten en kosten van een betere milieukwaliteit te beoordelen en om in te schatten wat bepaalde beleidsingrepen kunnen realiseren. Het derde model is het discounted cashflow model dat gebruikt wordt om binnen een onderneming de juiste investeringen te kiezen. Het is een geschikt model om na te gaan welke beslissingen vanuit bedrijfsstandpunt het meest geschikt zijn wanneer er een milieubeperking wordt opgelegd. De modellen en de meest gebruikte milieubeleidsinstrumenten worden geïllustreerd met behulp van concrete toepassingen op, onder meer, het klimaatbeleid, het herbebossingsbeleid en de afvalwaterproblematiek.

OVER DE AUTEURS
STEF PROOST is gewoon hoogleraar milieu-, energie- en transporteconomie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is de sturende kracht achter de onderzoeksgroep 'Energie, Milieu en Transport' aan de KUL die zich bezighoudt met de analyse van energie-, transport- en milieuproblemen.

SANDRA ROUSSEAU is docente milieueconomie aan de HUBrussel en de KU Leuven. Zij is verbonden aan het Centrum voor Economie en Duurzaam Ondernemen van de HUBrussel en het Centrum voor Economische Wetenschappen van de KU Leuven. Haar onderzoek houdt zich bezig met de economische modellering van milieubeleidsinstrumenten en de rechtseconomische analyse van milieurechtshandhaving.
Taal: Nederlands
Bindwijze: Paperback
Druk: 2
Pagina's: 456
Auteurs: Sandra Rousseau, Stef Proost
Uitgever: Acco
Verdere links naar "Inleiding tot de milieueconomie"
Lees, schrijf en bespreek beoordelingen...meer
Klantbeoordelingen voor "Inleiding tot de milieueconomie"
Beoordeling schrijven
Beoordelingen worden na controle vrijgegeven.
Gelieve de tekenreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Laatst bekeken