Rogge en wilde rijst

van Voederheil naar Fox River en terug (1850-2016)

Rogge en wilde rijst
€ 24,50
Niet leverbaar

Wil je weten of dit product in onze winkel op voorraad is? Bel ons op: 0523 - 26 13 92 of kom langs!

  • 9789072603524
  • 2 juli 2016
Waar komen we vandaan, waar gaan we naar toe, wat bepaalt wie we worden? Een prachtgegeven voor...meer
Productinformatie "Rogge en wilde rijst"
Waar komen we vandaan, waar gaan we naar toe, wat bepaalt wie we worden? Een prachtgegeven voor een historisch non-fictieboek. Ton Verstegen (1944), oud-journalist bij De Groene Amsterdammer, schreef daarover 'Rogge en wilde rijst'. Hij stamt uit een Brabantse boerenfamilie met een klein gemengd bedrijf. Verstegen ontdekte dat een deel van zijn voorouders rond 1850 emigreerde naar Amerika. Hij dook de archieven in, vond een schat aan briefmateriaal en reisde af naar Wisconsin USA. De Brabantse gelukzoekers bleken te wonen in het gebied van de Menominee-indianen, 'het Volk van de Wilde Rijst'.

'Rogge en wilde rijst' is een verrassend dubbelportret. Het eerste deel vertelt het pioniersverhaal van de landverhuizers onder de bezielende leiding van Theodorus J. van den Broek, priester en avonturier. Op basis van meeslepende 19e-eeuwse ooggetuigenverslagen en eigen waarnemingen schetst de auteur hoe het de geëmigreerde Brabanders en de Menominee vergaan is in anderhalve eeuw. Daarbij komen thema's aan de orde als grondbezit, duurzaamheid, autonomie, vooruitgang en emancipatie. Daarover schrijft Verstegen met grote deskundigheid. Hij is - net als schrijver Frank Westerman - journalist en opgeleid aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. In het tweede deel van zijn boek keert de schrijver terug naar het Brabantse boerenbedrijf, het land van zijn jeugd, en naar zijn studietijd.

Beide delen samen vormen een zeer persoonlijk gekleurde, fraai geïllustreerde mentaliteits- en familiegeschiedenis. Dankzij Verstegens vaardige pen, scherpe geheugen en poëtische blik leest Rogge en wilde rijst als een roman over 'voorlopers' en 'achterblijvers'.

Ton Verstegen (1944) studeerde agrarische sociologie aan de Landbouwhogeschool Wageningen. Bij ArtEZ Academie van Bouwkunst te Arnhem gaf hij leiding aan de ontwerpateliers over raakvlakken tussen architectuur, landschap en landbouw. Hij publiceerde over ruimtelijke ordening, stedenbouw en (landschaps)architectuur, onder meer voor het Nederlands Architectuur Instituut. Verstegen was redacteur van het Jaarboek Architectuur in Nederland en schrijft incidenteel voor het tijdschrift de Architect en de architectuursite Archined.

Druk: 1
Taal: Nederlands
Bindwijze: Paperback
Pagina's: 272
Auteurs: Ton Verstegen
Uitgever: AFdH Uitgevers
Verdere links naar "Rogge en wilde rijst"
Lees, schrijf en bespreek beoordelingen...meer
Klantbeoordelingen voor "Rogge en wilde rijst"
Beoordeling schrijven
Beoordelingen worden na controle vrijgegeven.
Gelieve de tekenreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Laatst bekeken